Evenimente

Participarea copiilor din Pișchia la Festivalul internațional de satiră și umor sătesc de la Macea 2019

 " Festivalul de la Macea, cu buricul cât pogacea"

În zilele de 3 și 4 august a.c., în frumoasa Comună Macea, din județul Arad, a avut loc a XIX-a ediție bienală a  Festivalului de umor sătesc "Gura satului",  unicat cel puțin în Europa.

Așa cum îi spune numele, festivalul -concurs  sprijină artiștii amatori din lumea satului, care vor să ducă mai departe obiceiurile, portul și graiul din zonele de provenință, prin cele două secțiuni: grupuri satirice și interpreți individuali.

Enumerate în mod aleatoriu, localitățile care au avut reprezentanți la cele două secțiuni, de astă dată, au fost: Jibou/SJ, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Pișchia/TM, Bistrița, Vața de Jos/HD, Găești/DB, Dumitra /BN, Zalău si Macea.

Comuna Pișchia a fost reprezentată de doi talentați interpreți, frații Radu-Andrei și Rareș-Alexandru  Neamțu , elevi în clasele a VI-a, respectiv a IV-a , la Școala Gimnazială din Dumbrăvița, care - de câțiva ani - participă la mai toate manifestările artistice de gen organizate în județul Timiș, dar și în alte părți, inclusiv la Uzdin/Serbia.

Dintre cei șase interpreți individuali, juriul a acordat Premiul II lui Radu-Andrei, iar Premiul III lui Rareș-Alexandru pentru modul în  care au interpretat poeziile în grai bănățean " Povestea mortului", respectiv "Cugetarea" de Virgiliu Șchiopescu.

Meritul lor este cu atât mai mare, cu cât sunt autodidacți , în familie nu se vorbește în dialect. Îndrumător artistic este cunoscutul scriitor Ionel Iacob-Bencei, care face o pasiune din experiența sa de decenii.

Felicitări familiei pentru sprijinul moral și material acordat celor doi premianți.